Sauna

Griep en sauna

Mag ik de sauna gebruiken als ik griep heb?

Griep en sauna

Zoals u wellicht al weet is het regelmatig gebruik maken van een sauna goed voor uw gezondheid. Zo kan het onder andere helpen bij spier- en gewrichtspijn. Maar is het ook goed om een sauna te gebruiken wanneer u een griep heeft of voelt opkomen? Dus wanneer niet naar de sauna gaan? In dit artikel bespreken we of u gebruik moet maken van een sauna wanneer u griep heeft. Dus wel naar de sauna als je ziek bent of juist niet? 

Bouwt een sauna weerstand op?


Zoals u wellicht weet helpt het regelmatig gebruik maken van een sauna met het opbouwen van uw weerstand. Dit komt omdat u uw lichaam traint. Zo worden uw bloedvaten wijder door de hoge temperaturen en weer nauwer bij het afkoelen. Door dit regelmatig te herhalen is uw lichaam beter bestand tegen wisselende temperaturen. Maar wat als u al een griep heeft, kunt u met griep naar de sauna?

Sauna gebruiken bij een grieperig gevoel?


Heeft u het gevoel dat u binnenkort een griep gaat krijgen, dan kan het wel een goed idee zijn om kort gebruik te maken van een sauna. Door de hoge temperaturen verliest u veel vocht en verlaten virussen uw lichaam. Het is wel slim om niet te lang in de sauna te blijven zitten en goed af te koelen na de sauna. Wanneer u te lang in de sauna blijft kan uw lichaamstemperatuur verhogen. Op het moment dat u grieperig bent en het al warm hebt, is dat juist niet wat u wilt. Tijdens het afkoelen adviseren wij om vooral zorgvuldig en langdurig af te koelen en niet te kiezen voor een snelle afkoeling. 

Sauna gebruiken tijdens de griep?


Er zijn meerdere onderzoeken en redeneringen over het gebruik van een sauna tijdens de griep. Wij adviseren om vooral geen gebruik te maken van een sauna wanneer u griep heeft. Zeker wanneer u last heeft van koorts, is het geen goed idee om gebruik te maken van een sauna met griep. Bij twijfel raadpleeg uw arts over sauna bij griep. 

Koorts en sauna

Omdat u bij koorts al een hoge lichaamstemperatuur heeft, kan een sauna er voor zorgen dat de koorts alleen maar hoger wordt. De gevolgen voor te lang in sauna zijn dan mogelijk ernstige gevolgen, zoals een hitteberoerte.

Om het nog even kort samen te vatten:

Het regelmatig gebruik maken van een sauna is zeer goed in het helpen bij het opbouwen van een weerstand. Dit zorgt er weer voor dat u niet snel grieperig of verkouden wordt.
Voelt u een griep opkomen, dan kan het slim zijn om kort gebruik te maken van een sauna. Hierdoor verlaten virussen uw lichaam. 
Heeft u al de griep, dan is het niet verstandig om de sauna te gebruiken. Het is ook zeer af te raden om gebruik te maken van de sauna als u last heeft van koorts. Dus sauna en griep samen is geen goed idee. Wacht tot het voorbij is en ga kort naar de sauna na griep, om weer lekker te herstellen.


Uitdewilligen Halsteren sauna 1
PBF0391

Sauna en verkoudheid

Het bezoeken van een sauna terwijl je verkouden bent, heeft zowel voor- als nadelen. Hier zijn enkele overwegingen om antwoord op de vraag te geven 'is sauna goed voor verkoudheid'?:

Voordelen sauna tegen verkoudheid:

- Ontspanning en Stressvermindering: Een saunabezoek kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van stress.
- Verhoogde Circulatie: De warmte van de sauna kan de bloedcirculatie verbeteren, wat mogelijk kan helpen bij het verlichten van verstopte sinussen.
- Versterking van het Immuunsysteem: Regelmatig saunabezoek kan het immuunsysteem versterken, hoewel het effect hiervan tijdens een acute verkoudheid minder duidelijk is.

Nadelen:

- Verergering van Symptomen: De hoge temperatuur en vochtigheid kunnen symptomen zoals een verstopte neus of hoesten verergeren.
- Uitputting: Bij verkoudheid is het lichaam al aan het werk om te herstellen. De extra stress van een saunabezoek kan je lichaam verder uitputten.
- Verspreiding van Ziektekiemen: Als je besmettelijk bent, kun je anderen in de sauna aansteken.

Aanbevelingen:

Lichte Verkoudheid: Als je slechts lichte symptomen hebt, zoals een milde verstopte neus, kan een korte sessie in de sauna helpen om je wat beter te voelen.
Ernstige Verkoudheid: Bij ernstige symptomen, zoals koorts, hevige hoest, of algemene malaise, is het beter om rust te nemen en saunabezoek uit te stellen totdat je je beter voelt.
Luister naar je Lichaam: Iedereen reageert anders. Als je merkt dat de sauna je symptomen verergert, is het verstandig om te stoppen en uit te rusten.

Het is altijd een goed idee om naar je lichaam te luisteren en eventueel advies van een arts in te winnen als je twijfelt over het bezoeken van de sauna tijdens een verkoudheid.

Infrarood sauna en verkoudheid

Een infrarood sauna kan anders werken dan een traditionele sauna, aangezien infraroodstraling het lichaam direct verwarmt zonder de lucht om je heen sterk te verhitten. Dit heeft enkele unieke overwegingen als je verkouden bent.

Voordelen van een infrarood sauna bij verkoudheid: 
- Verlichting van spier- en gewrichtspijn: Infraroodwarmte kan helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn die vaak gepaard gaan met verkoudheid. 
- Verbeterde doorbloeding: De warmte van een infrarood sauna kan de doorbloeding verbeteren, wat kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en het stimuleren van het immuunsysteem.
- Ontspanning en stressvermindering: Het gebruik van een infrarood sauna kan helpen bij het verminderen van stress en bevorderen van ontspanning, wat gunstig kan zijn voor het immuunsysteem.

Mogelijke nadelen van een infrarood sauna bij verkoudheid
- Uitdroging: Net als bij een traditionele sauna kan overmatig zweten leiden tot uitdroging. Het is belangrijk om voldoende water te drinken om dit te voorkomen.
- Verergering van symptomen: Hoewel infraroodsauna's minder heet zijn dan traditionele sauna's, kan de warmte nog steeds je luchtwegen irriteren en je symptomen verergeren.
- Fysieke inspanning: Zelfs met de milde hitte van een infrarood sauna kan je lichaam extra belast worden, wat vermoeiend kan zijn als je al verzwakt bent door een verkoudheid.

Aanbevelingen verkoudheid infrarood sauna: 

- Luister naar je lichaam: Als je je zwak, duizelig of ongemakkelijk voelt, verlaat dan onmiddellijk de sauna.
- Hydratatie: Drink voldoende water voor, tijdens en na je saunabezoek om uitdroging te voorkomen.
- Duur van het bezoek: Beperk de duur van je saunabezoek. Begin met korte sessies en kijk hoe je lichaam reageert.

Raadpleeg een arts: Als je twijfelt of een infrarood sauna geschikt is voor jouw specifieke situatie, raadpleeg dan een arts voor advies.

Conclusie

Hoewel een infrarood sauna enkele voordelen kan bieden bij verkoudheid, zoals verlichting van spierpijn en verbeterde doorbloeding, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft, luister naar je lichaam en beperk de duur van je saunasessies. Bij twijfel of als je ernstige symptomen hebt, is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Paracetamol en sauna

De combinatie van paracetamol en sauna kan over het algemeen veilig zijn, maar er zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden:

Hydratatie
:
Een sauna kan leiden tot overmatig zweten en uitdroging. Paracetamol kan, net als veel medicijnen, een extra belasting vormen voor de lever en nieren, vooral als je uitgedroogd bent. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voordat je de sauna ingaat.

Effect op lichaamstemperatuur:

Paracetamol kan de lichaamstemperatuur enigszins beïnvloeden door koorts te verminderen. In een sauna, waar de temperatuur al hoog is, kan dit een extra belasting vormen voor je lichaam. Let goed op hoe je je voelt en stap uit de sauna als je je duizelig, licht in het hoofd of onwel voelt.

Indicatie voor gebruik:

Als je paracetamol gebruikt voor een medische aandoening (zoals hoofdpijn of spierpijn), is het belangrijk om te weten of de hitte van de sauna je symptomen kan verergeren. In sommige gevallen kan warmte therapie, zoals een sauna, verlichting bieden bij spierpijn, maar dit is niet altijd het geval bij hoofdpijn.

Dosering
:
Neem niet meer dan de aanbevolen dosis paracetamol. Het is belangrijk om de maximale dagelijkse dosis niet te overschrijden, zelfs als je symptomen hebt die verlicht kunnen worden door de warmte van de sauna.

Conclusie:

Hoewel het over het algemeen veilig kan zijn om paracetamol te gebruiken voordat je een sauna bezoekt, is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en aandacht te besteden aan hoe je lichaam reageert op de combinatie van medicatie en hitte.

Bij twijfel of als je specifieke gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan een arts voordat je paracetamol in combinatie met een saunabezoek gebruikt.

Keelontsteking sauna

Bij een keelontsteking is het over het algemeen niet aan te raden om naar de sauna te gaan! Hier zijn enkele redenen waarom het beter is om een saunabezoek uit te stellen als je een keelontsteking hebt:

- Verergering van symptomen: De hitte en droogte in de sauna kunnen je keel verder irriteren en je symptomen verergeren. Dit kan leiden tot meer pijn en ongemak. Dus de combinatie keelontsteking sauna is een goed idee. 
Dit geldt ook zo voor de combinatie van sauna en luchtweginfectie!
 De hitte en droge lucht in de sauna kunnen je luchtwegen verder irriteren, wat kan leiden tot verergering van hoest, benauwdheid en andere symptomen.

- Uitdroging: Bij een keelontsteking is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. De hoge temperaturen in een sauna kunnen uitdroging verergeren, wat je herstel kan bemoeilijken.

- Verhoogde hartslag en inspanning: Een sauna kan je hartslag verhogen en extra inspanning van je lichaam vragen. Als je lichaam al bezig is met het bestrijden van een infectie, kan deze extra belasting je herstel vertragen.

- Besmettelijkheid: Als je keelontsteking veroorzaakt wordt door een bacteriële of virale infectie, kun je besmettelijk zijn. Het is belangrijk om te voorkomen dat je anderen besmet in de gemeenschappelijke ruimtes van de sauna.

- Wat kun je doen bij keelontsteking?
Rust: Geef je lichaam de tijd om te herstellen door voldoende te rusten.
- Hydratatie: Drink veel water en andere vloeistoffen om gehydrateerd te blijven en je keel te verzachten.
Stoominhalatie: In plaats van een sauna, kun je stoominhalatie overwegen. Dit kan helpen om je luchtwegen te verzachten en je keel te kalmeren zonder de extreme hitte van een sauna.

Conclusie
Het is beter om een saunabezoek uit te stellen totdat je volledig hersteld bent van je keelontsteking. Richt je op rust en hydratatie om je herstel te bevorderen en overweeg mildere vormen van warmtebehandeling, zoals stoominhalatie, om je symptomen te verlichten. Als je twijfelt, raadpleeg dan een arts voor persoonlijk advies.

Naar sauna tijdens zwangerschap?

Het algemene advies is om pas vanaf 16 weken een sauna te bezoeken. Dit omdat de temperaturen in een sauna flink oplopen en daardoor stijgt je lichaamstemperatuur. Voor de aanleg van de organen van de baby in het eerste trimester is dit niet goed. In het tweede trimester zijn alle organen aangelegd en kunt u wel heerlijke gaan genieten van een sauna.

Bent u gewend om regelmatig de sauna te bezoeken? Dan kunt u dit blijven doen nu u zwanger bent. Het ontspannen van het lichaam is namelijk goed voor u en uw baby. Maar er zijn meer voordelen zoals de stimulatie van de bloedsomloop. Ook kan het voorkomen dat je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt dan normaal. Door de hitte in de sauna transpireer je veel. Hierdoor ga je uiteindelijk minder vocht vasthouden.

Veelgestelde vragen sauna

Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Een ‘gewone’ traditionele Finse sauna werkt met indirecte warmte-omzetting en de infrarood sauna werkt bijna volledig met directe verwarming van het lichaam. Bij de Finse sauna wordt door de circulatie van warme lucht uw lichaam verwarmd. Dit heet convectiewarmte. Bij de infraroodsauna is er een droge stralingswarmte. Er wordt maar 20% voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. De meeste energie wordt dus gebruikt voor het verwarmen van uw lichaam, en niet van de saunaruimte.

Moet je afkoelen na gebruik van de sauna?

Dat ligt aan het type sauna waar u gebruik van maakt. Na de Finse sauna is het goed om flink af te koelen. Dat kan door middel van een koude douche of dompelbad. Als u in de infraroodsauna heeft gezeten kunt u zich het beste met lauw water afspoelen. Echt afkoelen is dan niet nodig en er zijn dan ook geen gevolgen voor lang in sauna.

Wat voor soorten infraroodstraling zijn er?

We kunnen infraroodstraling onderscheiden tussen korte golf en lange golf straling. De kortgolvige infraroodstralers brengen warmte over via straling. Deze straling heeft een diepe inwerking en is daarom bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van spieren en gewrichten. Korte golf infraroodstralers zijn binnen enkele seconden op vol vermogen in tegenstelling tot lange golf infraroodstralers.

Wat is het verschil tussen korte en lange golf infraroodsauna’s?

Langgolvige infrarood sauna’s werkt op dezelfde manier als een ‘gewone’ sauna: uw lichaam wordt verwarmd doordat de lucht in de sauna eerst verwarmd wordt. Het werkt dus via het tussenmedium lucht. De korte golf infraroodsauna, zoals de Direct Heat® van VSB Wellness brengt warmte over door straling: directe verwarming. Deze straling heeft een diepe inwerking en daardoor is een infraroodsauna zeer geschikt voor mensen met klachten aan spieren of gewrichten.

Waar kunnen infraroodstralers toegepast worden?

In de banken en plafonds van sauna's, maar ook in een douche. Een infraroodsysteem voor douches noemen we een Sunshower, deze hebben wij ook in ons assortiment. Voor de toepassing naar uw wens, neem contact op en we helpen u graag verder.

Is een wateraansluiting nodig voor een sauna?

Nee, het opgieten van water gaat handmatig d.m.v. een emmer met lepel. Voor een gecombineerde soft-damp oven dient u het reservoir handmatig bij te vullen. Het is wel mogelijk een automatisch opgietsysteem te installeren. Dit wordt voornamelijk voor de professionele markt gebruikt.

image-background

Maatwerk sauna

Waarom een sauna van VSB Wellness?

VSB Wellness levert hoogwaardige kwalitatieve producten, specifiek maatwerk. Het kan echter zijn dat er soms interessante aanbiedingen van saunacabines zijn door vernieuwing van onze showroom of inruil. Neem contact op met onze VSB-adviseur om de mogelijkheden te bespreken.

VSB Wellness produceert infrarood voor iedere wens en ieder budget. Vertel ons uw voorwaarden en wij gaan er voor u mee aan de slag.Naast sauna's produceert VSB Wellness stoombaden, zwembaden en levert het whirlpools/spa baden voor buiten in de tuin. Van één cabine tot complete wellnessprojecten. Om het assortiment compleet te maken biedt VSB daarnaast een breed assortiment aan geuren en onderhoudsmiddelen voor sauna, infrarood, whirlpool, stoombad en zwembad.

Eigen productiehal

Onze design sauna’s worden in eigen huis vervaardigd. Hiermee biedt VSB Wellness u alle mogelijke oplossingen om een design sauna helemaal af te werken op uw specificaties. Van losstaande units tot complete projecten. Met origineel vakwerk en verstand van zaken maakt VSB Wellness uw wensen voor uw trendy sauna-interieur waar. Van ontwerp tot realisatie.

Een gezonde investering

De sauna is gezond voor uw lichaam en geest. Maar om de juiste effecten te behalen en optimaal te kunnen genieten van de sauna is het belangrijk de stappen in de saunagang precies te volgen. De temperatuur in de sauna wordt gecreëerd door de sauna-kachel. Er bestaan twee types sauna-kachel; elektrisch en hout gestookt. Er bestaan veel verschillen tussen kachels en een juist advies hierin is zeer belangrijk. Wat veel mensen niet weten is dat een combinatie tussen infrarood en sauna tevens mogelijk is. Zo heeft u de voordelen van infrarood en een sauna in één.

Totaalaanbod aan wellness

Naast design sauna's produceert VSB Wellness traditionele sauna's, infraroodcabines, stoombaden, zwembaden, en levert het whirlpools/spa baden voor buiten in de tuin. 

Om het assortiment compleet te maken biedt VSB daarnaast een breed assortiment aan geuren, oliën en onderhoudsmiddelen voor sauna, infrarood, whirlpool, stoombad en zwembad. VSB Wellness produceert sauna's voor iedere wens en ieder budget. Vertel ons uw voorwaarden en wij gaan er voor u mee aan de slag.